Propolis

Propolisul – este o substanţă răşinoasă, culeasă de pe mugurii anumitor plante, care în dependenţă de unde a fost strâns, poate avea diferite culori şi o consistenţă vâscoasă. Albinele îl recoltează de pe diferite plante şi îl transportă în cuib. Cu ajutorul propolisului albinele astupă crăpăturile stupilor şi acoperă cadavrele dăunătorilor pe care îi răpun în interiorul stupului.

Proprietăţi terapeutice şi curative ale propolisului

Propolisul  este cel mai "medicinal" produs apicol, cu peste 70 de proprietăţi farmacologice dovedite şi sute de indicaţii.

La ora actuală, pe plan mondial, propolisul este utilizat pe scară largă în diferite forme de medicamente, suplimente şi băuturi, pentru a îmbunătăţi starea de sănătate şi pentru a preveni unele afecţiuni inflamatorii, boli cardiace, hepatice, diabetul şi chiar unele forme de cancer.

Datorită proprietăţilor sale antibacteriene, antibiotice, de cicatrizare a rănilor, multiplilor acţiuni de natură imunologică şi antiseptică şi în mod deosebit terapeutică, valoarea propolisului este de necontestat.

Propolisul se foloseşte în vindecarea rănilor şi a bolilor căilor respiratorii, ale cavităţii bucale, afecţiuni ale aparatului digestiv, ale ochilor, boli infecţioase, boli pulmonare, etc.

Contraindicaţii la aplicarea propolisului

Avertizare!!! Există aproximativ 1-2% din populaţie cu alergie la propolis, sau cu reacţii alergice la anumite substanţe ce intră în compoziţia sa. Pot exista aşa reacţii alergice ca: prurit, eritemul pielii, ridicarea temperaturii, slăbiciune, moleşeală, înrăutăţirea apetitului. În cazul apariţiei lor administrarea trebuie încetată.

Înaintea utilizării propolisului consultaţi-vă cu un specialist.

Lucrari luna curenta

  • prevenirea deranjării şi neliniştirii familiilor de albine, provocate de atacul şoarecilor, păsărilor de curte, ciocănitorilor, etc.;
  • supravegherea modului de iernare a familiilor de albine prin controale auditive săptămânale şi îndreptarea stărilor anormale constante;
  • îndepărtarea fără zgomot a zăpezii neafânate şi a gheţii de pe scândurile de zbor ale stupilor şi desfundarea urdinişurilor de albine moarte;
  • repararea, curăţirea şi dezinfecţia inventarului apicol, însârmarea şi fixarea fagurilor artificiali şi ramelor necesare pentru sezonul următor;
  • protejarea fagurilor clădiţi de rezervă precum şi a fagurilor cu miere de atacul rozătoarelor;
  • ridicarea nivelului profesional al apicultorului.