Propolisul – este o substanţă răşinoasă, culeasă de pe mugurii anumitor plante, care în dependenţă de unde a fost strâns, poate avea diferite culori şi o consistenţă vâscoasă. Albinele îl recoltează de pe diferite plante şi îl transportă în cuib. Cu ajutorul propolisului albinele astupă crăpăturile stupilor şi acoperă cadavrele dăunătorilor pe care îi răpun în interiorul stupului.
Proprietăţi terapeutice şi curative ale propolisului
Propolisul este cel mai "medicinal" produs apicol, cu peste 70 de proprietăţi farmacologice dovedite şi sute de indicaţii.
La ora actuală, pe plan mondial, propolisul este utilizat pe scară largă în diferite forme de medicamente, suplimente şi băuturi, pentru a îmbunătăţi starea de sănătate şi pentru a preveni unele afecţiuni inflamatorii, boli cardiace, hepatice, diabetul şi chiar unele forme de cancer.
Datorită proprietăţilor sale antibacteriene, antibiotice, de cicatrizare a rănilor, multiplilor acţiuni de natură imunologică şi antiseptică şi în mod deosebit terapeutică, valoarea propolisului este de necontestat.
Propolisul se foloseşte în vindecarea rănilor şi a bolilor căilor respiratorii, ale cavităţii bucale, afecţiuni ale aparatului digestiv, ale ochilor, boli infecţioase, boli pulmonare, etc.
Contraindicaţii la aplicarea propolisului
Avertizare!!! Există aproximativ 1-2% din populaţie cu alergie la propolis, sau cu reacţii alergice la anumite substanţe ce intră în compoziţia sa. Pot exista aşa reacţii alergice ca: prurit, eritemul pielii, ridicarea temperaturii, slăbiciune, moleşeală, înrăutăţirea apetitului. În cazul apariţiei lor administrarea trebuie încetată.