Produsele apicole in dermatologie

Datorita capacitatii de a stimula procese de cicatrizare produse stupului au efecte spectaculoase asupra regenerarii tesuturilor si a epiteliilor lezate sau fragilizate.

In cazul dermatozelor, keratozelor sau sebareice, beneficiaza de ameliorari sau vindecari ca urmare a tratamentului cu laptisor de matca sau polen. Aceleasi produs contribuie la intarirea unghiilor fragile sau casanta si intarzie la caderea parului, uneori oprind acest fenomen ne dorit.

Aplicarea zilnica si cu regularitate a  mierii de albine este extrem de eficienta in plagile infectate, pentru tratarea ulcerelor varicose, arsurilor, degeraturilor, crapaturilor, precum si pruritului anal.

Stafilococile patogeni sunt tratate cu ajutorul propolisului. Aplicarea externa a lui are un efect terapeutic pozitiv in cazul piodermiutelor profunde, amicozilor cutanate si a furunculelor. Tot prin aplicarea propolisului in unguente se opreste aparitia secretiilor purulente. Proprietatile inflamatorii ale propolisului sunt valorificate cu succes in industria de produse cosmetice, mai ales la fabricarea de produse cu actiuni de protectie impotriva arsurilor solare.

Tot in cazul propolisului nu este de neglijat actiunea aproape instantanee a acestuia in vindecarea ulceratiilor la picioare, care se produc la pacienti diabetici.

Tratamentul eczemelor cronice beneficiaza si acesta de aportul produselor stupului. Este vorba de aplicarea locala a unui unguent constand dintr-u amestec de ceara de albine, propolis si laptisor de matca. Primul efect este cel de atenuarea a uscaciunii pielii, dupa care se constata o stimulare a cicatrizarii fisurilor si o stopare a fenomenului de „exfoliere” a epidermei. Dupa circa o saptamana de tratament, eritemul si inflamatia se retrag, pielea recapata-si supletea.

Lucrari luna curenta

  • supravegherea atentă a modului de iernare a familiilor de albine prin controale auditive şi îndreptarea stărilor anormale ivite;
  • curăţirea de zăpadă şi pregătirea vetrelor de stupină în vederea efectuării zborului de curăţire al albinelor, în zilele însorite şi favorabile zborului albinelor se înlătură împachetajul superior (salteluţele) şi capacul lăsând razele soarelui să încălzeasca direct podişorul;
  • completarea rezervelor de hrană şi începerea hrănirii stimulente a familiilor de albine după efectuarea zborului de curăţire de către acestea;
  • repararea, curăţirea şi dezinfecţia inventarului apicol;
  • trimiterea de probe de albine pentru analize de laborator în vederea verificării stării sanitare a familiilor de albine din stupină.