Oto-rino-laringologie (nas-gat-urechi) (ORL)

Efectele curative benefice ale apiterapiei si a produselor sale este poate cea mai folosita in ORL. Mierea este remediul traditional pentru a ne calma tusa, laringita, faringita si durerile de gat. Actiunea sa antitusiva, fluidifianta si expectoranta este legata de prezenta unor substante volatile in compozitia sa, dar si de proprietatile sale antebacteriene. Mierea in fagure este un excelent adjuvant in tratamentul rinitelor, al senuzitelor si al corizelor spasmodice.

Propolisul s-a dovedit a fi extrem de util in tratamentul unor afectiuni ce intereseaza arborele respirator. Acest produs natural prezinta avantajul de a opri rapid durerea, de a-si exercita actiunea o perioada lunga de timp si de a reduce durata tratamentului clasic.

Cazurile de infectii ale cailor respiratorii superioare pot beneficia de un spectru larg de produse pe baza de propolis (tablete, capsule, unguente, solutii aplicate prin aerosolizare).

Propolisul impreuna cu laptisorul de matca si miere este efectiv in tratarea amigdalitelor, atitelor, traheitelor si guturaiului. Aplicatiile locale de propolis si de pastura ofera rezultate foarte bune in tratamentul infectiilor respiratorii superioare de tipul anginei si rinosinuzitei.

Laptisorul de matca se poate dovedi eficient pentru traversarea unor epidemii de gripa sau de infectii virale acute.

Lucrari luna curenta

  • supravegherea atentă a modului de iernare a familiilor de albine prin controale auditive şi îndreptarea stărilor anormale ivite;
  • curăţirea de zăpadă şi pregătirea vetrelor de stupină în vederea efectuării zborului de curăţire al albinelor, în zilele însorite şi favorabile zborului albinelor se înlătură împachetajul superior (salteluţele) şi capacul lăsând razele soarelui să încălzeasca direct podişorul;
  • completarea rezervelor de hrană şi începerea hrănirii stimulente a familiilor de albine după efectuarea zborului de curăţire de către acestea;
  • repararea, curăţirea şi dezinfecţia inventarului apicol;
  • trimiterea de probe de albine pentru analize de laborator în vederea verificării stării sanitare a familiilor de albine din stupină.