Apiterapia în stomatologie

     Apiterapia în stomatologie

     Graţie multiplelor calităţi terapeutice, produsele apicole îşi pot demonstra eficienţa în cea mai mare parte a afecţiunilor bucale cu care omul este confruntat în cursul vieţii, începând cu furia dinţilor, gingivitele şi afecţiunile asociate acestora. Obiceiurile alimentare actuale, deficienţele minerale şi o igienă precară fac ca aceste afecţiuni să apară la o vârstă fragedă. 

     În stomatologie, la tratarea afecţiunilor bucale, de cele mai dese ori se foloseşte  propolisul şi lăptişorul de matcă.

      Studiile efectuate care au avut în vedere administrarea propolisului în tratamentul maladiilor parodontale, au demonstrat că administrarea acestui produs conduce la ameliorarea considerabilă, ca urmare a diminuării inflamaţiei, deoarece propolisul are acţiuni antimicrobiane, antiinflamatoare şi de anestezie locală. Acţiunea de „curăţire” oferită de propolis se face simţită şi în cazul aftelor cronice recidivante. În acest caz, face dovada acţiunii anestezice, atenuând durerea şi formând o peliculă protectoare la suprafaţa leziunilor ulcerate. Piaţa internaţională a cosmeticilor, ne oferă o gamă largă de paste de dinţi şi de ape de gură ce conţin extracte de propolis.

     Un alt produs apicol cu aplicaţii „buco-dentare” este lăptişorul de matcă. El este folosit cu succes în tratamentul hemoragiilor gingivale repetate. Acest tip de tratament determină dispariţia inflamaţiei gingivale, a edemului şi a sângerării.
     Pentru fenomenele neplăcute, asociate prezenţei cariei dentare, există o serie de tratamente cu produse apicole ce pot fi aplicate cu rezultate foarte bune.
 
Recomandări:
 1. Înlocuirea zahărului şi a produselor zaharoase cu miere de albine. Astfel puteţi preveni apariţia demineralizării smalţului dentar.
 2. Un rol foarte important în cazul afecţiunilor buco-dentare joacă igiena acestei zone.
 3. Cariile existente pot fi tratate prin îmbibarea unui mic tampon de vată sterilă cu tinctură de propolis de 30 %, care se întroduce în cavităţile formate.
 4. Tinctură de propolis 30% în amestec cu sulfofenat de zinc acţionează ca excelent antiseptic bucal, hemastatic şi bactericid. Tot în cazul hemoragiilor bucale, se recomandă şi clătirea repetată a gurii cu tinctură de propolis 30%.
     Dar, este necesar totuşi să se amintească aici că propolisoterapia trebuie totuşi efectuată sub controlul medicului de specialitate, fiindcă propolisul poate antrena o serie de reacţii alergice şi dermatite de contact.

Lucrari luna curenta

 • continuarea lărgirii cuiburilor potrivit cu dezvoltarea familiilor de albine şi evoluarea culesurilor (introducerea de faguri clădiţi, faguri artificiali) şi aşezarea magazinelor sau corpurilor la ME pentru depozitarea nectarului;
 • menţinerea familiilor de albine puternice în stare activă prin ridicarea periodică de puiet căpăcit de la familiile puternice pentru întărirea familiilor slabe;
 • folosirea întregului potenţial al albinelor pentru secreţia de ceară, pentru asigurarea numărului de faguri clădiţi necesari valorificării culesurilor; 
 • pregătirea familiilor de albine şi transportul acestora pentru valorificarea în condiţii optime a culesului de la salcâm;
 • începerea lucrărilor de creştere a mătcilor;
 • anunţarea organelor locale pe raza carora sunt amplasate stupine la stupărit pastoral pentru luarea în evidenţă;
 • prevenirea intoxicării familiilor de albine cauzate de acţiunile de combatere a dăunătorilor din agricultură şi silvicultură;
 • continuarea tratamentelor pentru combaterea puietului varos şi a locei europene şi americane.