Apiterapia în stomatologie

     Apiterapia în stomatologie

     Graţie multiplelor calităţi terapeutice, produsele apicole îşi pot demonstra eficienţa în cea mai mare parte a afecţiunilor bucale cu care omul este confruntat în cursul vieţii, începând cu furia dinţilor, gingivitele şi afecţiunile asociate acestora. Obiceiurile alimentare actuale, deficienţele minerale şi o igienă precară fac ca aceste afecţiuni să apară la o vârstă fragedă. 

     În stomatologie, la tratarea afecţiunilor bucale, de cele mai dese ori se foloseşte  propolisul şi lăptişorul de matcă.

      Studiile efectuate care au avut în vedere administrarea propolisului în tratamentul maladiilor parodontale, au demonstrat că administrarea acestui produs conduce la ameliorarea considerabilă, ca urmare a diminuării inflamaţiei, deoarece propolisul are acţiuni antimicrobiane, antiinflamatoare şi de anestezie locală. Acţiunea de „curăţire” oferită de propolis se face simţită şi în cazul aftelor cronice recidivante. În acest caz, face dovada acţiunii anestezice, atenuând durerea şi formând o peliculă protectoare la suprafaţa leziunilor ulcerate. Piaţa internaţională a cosmeticilor, ne oferă o gamă largă de paste de dinţi şi de ape de gură ce conţin extracte de propolis.

     Un alt produs apicol cu aplicaţii „buco-dentare” este lăptişorul de matcă. El este folosit cu succes în tratamentul hemoragiilor gingivale repetate. Acest tip de tratament determină dispariţia inflamaţiei gingivale, a edemului şi a sângerării.
     Pentru fenomenele neplăcute, asociate prezenţei cariei dentare, există o serie de tratamente cu produse apicole ce pot fi aplicate cu rezultate foarte bune.
 
Recomandări:
 1. Înlocuirea zahărului şi a produselor zaharoase cu miere de albine. Astfel puteţi preveni apariţia demineralizării smalţului dentar.
 2. Un rol foarte important în cazul afecţiunilor buco-dentare joacă igiena acestei zone.
 3. Cariile existente pot fi tratate prin îmbibarea unui mic tampon de vată sterilă cu tinctură de propolis de 30 %, care se întroduce în cavităţile formate.
 4. Tinctură de propolis 30% în amestec cu sulfofenat de zinc acţionează ca excelent antiseptic bucal, hemastatic şi bactericid. Tot în cazul hemoragiilor bucale, se recomandă şi clătirea repetată a gurii cu tinctură de propolis 30%.
     Dar, este necesar totuşi să se amintească aici că propolisoterapia trebuie totuşi efectuată sub controlul medicului de specialitate, fiindcă propolisul poate antrena o serie de reacţii alergice şi dermatite de contact.

Lucrari luna curenta

 • continuarea recoltării şi extragerii mierii la culesurile de vară;
 • strâmtorarea, în caz de lipsă de cules, a urdinişului pentru evitarea furtişagului;
 • echilibrarea şi completarea rezervelor de hrană pentru iarnă;
 • deplasarea stupinelor la culesurile târzii de întreţinere;
 • eliberarea de miere a fagurilor destinaţi reformării prin descăpăcirea acestora după diafragmă;
 • controlarea calităţii proviziilor de miere în scopul identificării mierii de mană;
 • administrarea la hrăniri stimulente pentru intensificarea creşterii de puiet;
 • revizia familiilor de albine pentru îndreptarea stărilor anormale;
 • tratarea fagurilor de la rezerva stupinei contra gaselniţei;
 • executarea examenului general clinic al familiilor de albine şi aplicarea tratamentelor specifice.