Apiterapia in pediatrie

Din cele mai vechi timpuri mierea de albine era utilizata in alimentatia copilului. Forma de administrare a mierii consta intr-un amestec cu lapte sau cu unt topit. In prezent mierea in pediatrie este utilizata la tratarea distrofiilor (anomalii de dezvoltare), datorita proprietatilor imunostimulatoare si energetice a mierii si la dispepsii (digestii dificile si dureroase).

Din punct de vedere terapeutic, consumul de miere este recomandat in cazul de vomismente, infectii, constipatii si in anorexie. Mierea usureaza digestia proteinelor si a grasimilor si precipitarea cazeinelor din lapte in fulgi fini, un element foarte important in acceptarea laptelui de catre sugari. De asemenea, mierea nu fermeteaza in intestin, unde este usor rezorbita, reducand riscul de flatulenta si de balonari intestinale.

Pentru copii sub un an mierea este interzisa, deoarece poate contine spori ce pot produce batulism infatil. Aceasta se intampla deoarece, tubului digestiv este insuficient dezvoltat la ei, astfel sporii sunt capabili sa germineze si sa elimine toxina batulinica. Spre varsta de 12 luni, tubul digestiv a acestora ajunge la maturitate, putand face fata toxinei. Adultii si copii mai mari de 12 luni nu sunt afectati aproape niciodata de toxina data.

Propolisul ofera rezultate excelente in tratamentul afectiunii denumite intertrigo (se caracterizeaza printr-o inflamatie a pielii de la nivelul pliurilor fesiere a copilului, se manifesta sub forma unei roseli sau a unei eczeme).

Administrarea laptisorului de matca este un mijloc eficient de stimulare a dezvoltarii copiilor prematuri, deoarece acesta amelioreaza asimilatia intestinala a substantelor nutritive.

Utilizarea produselor apicole: mierea, polen laptisor de matca sau extractului de larve de trantor se dovedeste foarte utila in tratamentul intarzierii dezvoltarii psihomotorii a copilului. Administrarea acestor produse conduce la o imbunatatire rapida a memoriei si a capacitatii de concentrare a atentiei, fenomene insotite de o reducere semnificativa a instabilitatii psihomotorii.
 

Lucrari luna curenta

  • continuarea recoltării şi extragerii mierii la culesurile de vară;
  • strâmtorarea, în caz de lipsă de cules, a urdinişului pentru evitarea furtişagului;
  • echilibrarea şi completarea rezervelor de hrană pentru iarnă;
  • deplasarea stupinelor la culesurile târzii de întreţinere;
  • eliberarea de miere a fagurilor destinaţi reformării prin descăpăcirea acestora după diafragmă;
  • controlarea calităţii proviziilor de miere în scopul identificării mierii de mană;
  • administrarea la hrăniri stimulente pentru intensificarea creşterii de puiet;
  • revizia familiilor de albine pentru îndreptarea stărilor anormale;
  • tratarea fagurilor de la rezerva stupinei contra gaselniţei;
  • executarea examenului general clinic al familiilor de albine şi aplicarea tratamentelor specifice.