Afecţiunile branho-pulmonare

Produsele apicole datorita potenţialului sau antibacterian şi antiinflamator exercită proprietăţi curative în afecţiunile branho-pulmonare. Cele mai eficiente produse apicole folosite în tratamentul afectiunilor bronho-pulmonare sunt: propolisul, veninul de albine şi lăptişorul de matcă.

Propolisul este utilizat pentru atenuarea crizelor de astm şi pentru scăderea frecvenţei acestora. Efectele lui sunt datorate proprietăţilor imuno protectoare favorabile unor creşteri a capacităţilor de apărare a organismului. Propolisul mai contribuie la inhibarea dezvoltarii bacilului tuberculozei.

Astmul bronsic poate beneficia de ameliorări semnificative prin tratamentul cu venin de albine aplicat prin micro înţepături.

De un real interes s-a dovedit şi lăptişorul de matcă utilizat în tratamentul unor afecţiuni cronice ne specifice pulmonare. Astfel, se diminueaă simptomele unor astfel de afectiuni, precum transpiraţia abundentă, tusei şi accesele de astm.

Recomandări:

 1. În cazul pneumoniei cronice (tusei) se aplică:
  • Miere 1 linguriţă + seminţe de anason 2 linguriţe + sare gemă + apă 250 ml. Amestecul se fierbe şi apoi se răceşte. Se iau câte 2 linguri la fiecare 2 ore.
  • Miere 2 linguri + ridiche neagră. Se spală bine ridichea, se face o scobitură la partea superioară, se pune mierea în aceasta. Se lasă în repaus, acoperită cu o hârtie groasă, timp de 3-4 ore. Tratament pentru copii şi adulţi: 1 lingurita de 3-4 ori înainte de mesă şi înainte de culcare. 
 2. În cazul asmului bronsic se foloseste solutie de miere 50 %, in inhalatii de 2 ori pe zi, timp de 20-30 de zile. In paralel cu inhalatiile se aplica si electroforeza cu miere.

Lucrari luna curenta

 • supravegherea atentă a modului de iernare a familiilor de albine prin controale auditive şi îndreptarea stărilor anormale ivite;
 • curăţirea de zăpadă şi pregătirea vetrelor de stupină în vederea efectuării zborului de curăţire al albinelor, în zilele însorite şi favorabile zborului albinelor se înlătură împachetajul superior (salteluţele) şi capacul lăsând razele soarelui să încălzeasca direct podişorul;
 • completarea rezervelor de hrană şi începerea hrănirii stimulente a familiilor de albine după efectuarea zborului de curăţire de către acestea;
 • repararea, curăţirea şi dezinfecţia inventarului apicol;
 • trimiterea de probe de albine pentru analize de laborator în vederea verificării stării sanitare a familiilor de albine din stupină.