Afectiunile ale tesutului conjunctiv, sistemului muscular si osos

Cercetarile clinice au demonstrat ca prin asocierea cerii de albine cu propolis se pot obtine rezultate foarte bune in tratamentul afectiunilor inflamatorii ale sistemului muscular si articular.

La nivelul pielii, propolisul manifesta proprietati cicatrizante si regeneratoare asupra epiteliului, in caz de arsuri si rani.

In cazul ulcerelor cronice de gamba, tot propolisul este cel ce contribuie la restructurarea membranelor capilare, la productia de vase de neoformatie si la ameliorarea proceselor metabolice celulare si tisulare prin diferite moduri de actiune: reducerea anorexiei tisulare, reactivarea proceselor enzimatice, fapt ce favorizeaza restructurarea substantei fundamentale dezorganizate.

Aplicarea singulara a propolisului este eficienta in tratamentul radiculitei (inflamatia unei radacini nervoase) sacro-lombare de origine discala.

In tratamentul artritei veninul de albine este cel care ofera cele mai bune rezultate. Exista o serie de preparate farmaceutice ce permit aplicarea veninului de albine sub forma de unguiente, linimente si solutii fizioterapice.

Laptisorul de matca  si veninul de albine amelioreaza in mod sensibil starea pacientului reumatic si constituie in acelasi timp un excelent mijloc de prevenire a bolii reumatismul.

Propolisul poate fi recomandat in tratamentul artrozei cervicale.

Recomandari:

  1. In cazul artritei sa se foloseasca miere 3 linguri + polen 1 lingurita, in fiecare dimineata la micul dejun.
  2. In cazul reumatismului sa se foloseasca unguent cu venin de albine (3 mg/100 g) aplicat prin ultrasonoforeza (0,5 V/cm) timp de 5-10 minute, la fiecare 2 zile.

Lucrari luna curenta

  • supravegherea atentă a modului de iernare a familiilor de albine prin controale auditive şi îndreptarea stărilor anormale ivite;
  • curăţirea de zăpadă şi pregătirea vetrelor de stupină în vederea efectuării zborului de curăţire al albinelor, în zilele însorite şi favorabile zborului albinelor se înlătură împachetajul superior (salteluţele) şi capacul lăsând razele soarelui să încălzeasca direct podişorul;
  • completarea rezervelor de hrană şi începerea hrănirii stimulente a familiilor de albine după efectuarea zborului de curăţire de către acestea;
  • repararea, curăţirea şi dezinfecţia inventarului apicol;
  • trimiterea de probe de albine pentru analize de laborator în vederea verificării stării sanitare a familiilor de albine din stupină.