Afecţiuni hepato-biliare

Acţiunea de protecţie oferită de produsele stupului este de fapt legată de metabolismul fructozei, de prezenţa aminoacizilor esenţiali, a acidului aspartic şi mai ales a celor cu sulf, precum şi a flavonoizilor, ce creează condiţii favorabile exprimării funcţiei de detoxifiere hepatică.

Mierea poate oferi protecţie împotriva intoxicaţiilor de origine alimentară (în cazul ciupercilor), în timp ce polenul, păstura şi propolisul exercită o acţiune puternică împotriva efectelor alcoolului. Acţiunile de protecţie oferite de aceste produse este legată de metabolismul fructozei.

S-a demonstrat excelenta capacitate a propolisului de a proteja ficatul împotriva toxicităţii unor medicamente. Tot propolisul este cel ce oferă bune rezultate în tratamentul hepatitei virale, ca rezultat al cunoscutei sale acţiuni antivirale. Veninul de albine intervine în tratamentul hepatitei B cronice si al cirozei hepatice.

Recomandări:

Administrarea polenului în amestec cu miere este suficientă în vindecarea bolilor hepatice şi rezultatele sunt vizibile în 3-4 săptămâni.
 

 

 

Lucrari luna curenta

  • supravegherea atentă a modului de iernare a familiilor de albine prin controale auditive şi îndreptarea stărilor anormale ivite;
  • curăţirea de zăpadă şi pregătirea vetrelor de stupină în vederea efectuării zborului de curăţire al albinelor, în zilele însorite şi favorabile zborului albinelor se înlătură împachetajul superior (salteluţele) şi capacul lăsând razele soarelui să încălzeasca direct podişorul;
  • completarea rezervelor de hrană şi începerea hrănirii stimulente a familiilor de albine după efectuarea zborului de curăţire de către acestea;
  • repararea, curăţirea şi dezinfecţia inventarului apicol;
  • trimiterea de probe de albine pentru analize de laborator în vederea verificării stării sanitare a familiilor de albine din stupină.