Afectiuni gastro-intestinale

Afecţiuni gastro-intestinale

     Singure sau asociate cu medicamente produsele stupului se dovedesc a fi un preţios adjuvant pentru tratarea unui număr de afecţiuni ale aparatului digestiv. La baza utilizării lor stau proprietăţile lor antiinflamatoare, analgezice, imunogene şi antioxidante.

     Cele mai eficiente produse apicole contra afecţiunilor aparatului digestiv sunt: mierea de albine, polenul, păstura şi propolisul. 

     Mierea de albine prezintă un bun medicament la tratarea şi vindecarea ulcerelor gastro-duadenale, a afecţiunilor intestinale. La nivel gastric, mierea manifestă un efect protector asupra peretelui stomacal – datorită pH-ului sau mai ridicat. Mierea este recomandată în caz de lipsă de apetit. Ea manifestă o uşoară acţiune laxativă determinată de prezenţa în compoziţia sa a unei importante cantităţi de fructoză.

     Polenul poate fi recomandat în tratamentul enterocolitelor, al flutulenţei (balonărilor intestinale), diferitor forme de colite şi în vindecarea diareei cronice. Polenul este uşor asimilat la nivel intestinal. Acest lucru este foarte important în cazul afecţiunilor hapatice şi în carentele enzimatece intestinale grave. Studiile au arătat că polenul conţine un factor antibiotic activ faţă de Salmonella şi unele tulpini de colibacil.

     Propolisul prezintă puternice efecte antiseptice în cazul unor parazitoze produse de viermii solitari (Taenia). Studiile recente au demonstrat eficacitatea acestui produs natural în tratamentul ulciorului, efect ce se bazează pe acţiunea sa antimicrobiană.

Recomandari:

 1. La tratarea afecţiunilor tractului gastro-intestinal se utilizează păstura, după cum urmează: se dizvolvă 180 gr de miere în 800 ml de apă fiartă, adusă la temperatura camerei. La această soluţie se adaugă 50 gr de păstură. Acest amestec este lăsat să înceapă să fermenteze la temperatura camerei. Cu 13-20 minute înainte de masă, se recomandă administrarea 2/3 de pahar, timp de 6 săptămâni.
 2. În cazul apendicitei se administrează propolis pe cale orală.
 3. În cazul colecistitei se administrează polen, pe cale orala, 20 gr pe zi cu 20-30 de minute înainte de masă, timp de 20 zile.
 4. În cazul gastritei hipoacidă se administrează polen 40 gr + miere 500 gr + suc de aloe 75 gr. Mierea şi polenul măcinat se omogenizează bine, după care se adaugă sucul proaspat de aloe. Amestecul se păstrează într-un loc întunecos şi rece.
  Tratamentul: 2 linguriţe de 2-3 ori pe zi, timp de 1 lună sau 1,5 luni. În caz de necesitate se repetă după o pauză de 2-3 săptămâni.
 5. În cazul de diaree se utilizează mierea de albine, deoarece ea este un remediu excelent pentru diaree de etiologie bacteriană.
  Tratamentul: în circa 250 ml de apă se pun 4 linguri mari de miere şi se bea.
 6. Pentru dietă – mierea poate avea o actiune dublă, poate satisface foamea de dulciuri şi implineşte simţul de saţ pentru mai mult timp.
 7.  

Lucrari luna curenta

 • continuarea recoltării şi extragerii mierii la culesurile de vară;
 • strâmtorarea, în caz de lipsă de cules, a urdinişului pentru evitarea furtişagului;
 • echilibrarea şi completarea rezervelor de hrană pentru iarnă;
 • deplasarea stupinelor la culesurile târzii de întreţinere;
 • eliberarea de miere a fagurilor destinaţi reformării prin descăpăcirea acestora după diafragmă;
 • controlarea calităţii proviziilor de miere în scopul identificării mierii de mană;
 • administrarea la hrăniri stimulente pentru intensificarea creşterii de puiet;
 • revizia familiilor de albine pentru îndreptarea stărilor anormale;
 • tratarea fagurilor de la rezerva stupinei contra gaselniţei;
 • executarea examenului general clinic al familiilor de albine şi aplicarea tratamentelor specifice.